«Et siste ansikt» er en intens roman om to ensomme mennesker som nærmer seg hverandre. De møtes på en benk i en park - en kvinne i 80-årsalderen og en tyve år yngre mann. Året er 2013, og det nærmer seg syttiårsmarkeringen etter andre verdenskrig. Den gamle kvinnen er den siste overlevende fra konsentrasjonsleirene, og nå er hun blitt bedt om å stille opp ved en minnemarkering. Det viser seg snart at både hun og mannen hun møter, har alvorlige gjerninger å svare for. Gradvis føres leseren inn i deres verden av fortid og nytt samspill. Og beretningen tar oss med inn i det følsomme feltet der man forstår at hver og en av oss kan kaste andre mennesker ut i ulykke og tilintetgjørelse.


«Et siste ansikt» er utformet i synsvinkel som veksler mellom de to aktørene, i et uvanlig tiltalende språk - vakkert og gripende.

«Et siste ansikt» (A Last Face), novel 2006 (Aschehoug)

Et par gjennomfører sin egen private bryllupsseremoni på toppen av et pariserhjul. En kvinne gir seg ut for å være blind for å oppnå kontakt med en mann hun ikke egentlig er interessert i. En mann viklier seg inn i et merkelig forhold til to barkvinner på en ferieøy og dras vekk fra sitt vanlige liv.


I disse novellene søker mennesker mot hverandre av grunner de ofte ikke kjenner. Kanskje prøver de å finne det de selv mangler i den andre, i alle fall hender det at de finner nye sider av seg for å nærme seg dette ugripbare som hun trenger.


Novellene kretser om en og samme kvinne, Dea, som vi møter gjennom hele hennes voksne liv. Hun kjennetegnes av at hun har et ønske om å skape seg om, finne den utgaven av seg selv hun ikke vil miste igjen.


Novellesamlingen ble tildelt Brageprisen 2004.

«Tid inne» (In Time), short stories 2004 (Aschehoug)

«Min døde mann» (My Dead Man), novel 2009 (Aschehoug)

Reviews:



«Særegen, engasjerende og alvorsfylt roman det ikke er så lett å gjøre seg ferdig med. (...) Etter adskillige forsøk på å sirke inn denne særegenheten står jeg igjen med inntrykket av en forfatter som bruker en distansert, ja, nærmest formell og upersonlig stil til å skrive frem tekster med et inntrengende og insisterende alvor det er umulig å forholde seg likegyldig til.»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten, 16.08. 2009



«Denne tilstanden, å befinne seg et sted mellom å bli utmanøvrert av andre, eller selv å manøvrere noen ut, er mesterlig skildret, ikke bare i ´Min døde mann´, men i flere av Lygres tidligere bøker. Litteraturens hans nærmer seg noe helt basalt; en trang til darwinistisk selvoppholdelse, noe biologisk, grunnleggende driftsmessig, som på finurlige måter likevel glipper og forsvinner i fortellingens flyt.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen, 29.08. 2009



«Det er en sjelden vakker og lavmælt roman Lygre har skrevet. Fortellingen gjør et sterkt inntrykk i kraft av den nærheten og tettheten han klarere å skrive fram gjennom sin jeg-forteller. »

Turid Larsen, Dagsavisen, 16.09. 2009



«Min døde mann er en ganske opprivende fortelling, nydelig fortalt. Kort sagt en betydningsfull bok - litterært og tematisk.»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet, 21.09. 2009



«Arne Lygre har skrevet noveller, skuespill og romaner. Uansett genre er tekstene konsentrerte, og de lar ingen uberørt.»

Anne Cathrine Straume, NRK, 15.09. 2009



«Kanskje er det Lygres erfaring med å skrive for scenen som gjør ham i stand til å fylle en hverdagslig  gjenstand med betydning slik at den står og lyser i romanens store, øde landskap.»

Henning Karlbom, Moss Avis, 22.08. 2009



«My Dead Man» centers on the meeting and brief, secret relationship between the nameless narrator, who has a wife and children, and another man, Aksel. After meeting on the internet, they spend little more than a few hours together at Aksel’s desolate house by the coast, before a chance meeting brings an adventurous boy into the equation. Soon after the narrator learns that Aksel has fallen to his death from a nearby cliff. To the narrator Aksel’s death echoes stories of other men who have died, particularly that of his first male lover.

 

Beautifully written and elegantly composed, Arne Lygre’s elegiac, powerful novel «My Dead Man» captures the loneliness of the individual, distances between us that cannot be covered, but also unexpected intimacy and sudden passion. The novel tackles essential elements of our existence: unrest, pressures, drives - and longing for something beyond one’s reach. It’s about one man’s meetings with other men and himself, and about love that cannot be controlled.